fbpx

Tél végi Spartacus ösvény

A kör, amit sosem lehet elégszer végigjárni 

Táv: 16 km Szint: 410 m 

Futva: kb. 2 óra

Túrázva kb. 4 óra

Ma reggel elhatároztam, hogy ismét a klasszikus „Spartacus-Apátkúti” kört teszem meg. Egyrészt, mert nem hiányozhat a blogról ez a népszerű táv, másrészt természetesen nagy kedvencem, amit minden alkalommal szívesen futok végig.  

Napsütéses reggelre ébredtem, és arra számítottam, hogy fennt a hegyen néhány szép fotot is tudok majd készíteni Nektek! Persze, hogy a kilátóban pont nem sütött a nap, ezért szerencsére tavasszal is vissza kell majd jönnöm néhány napsütötte fotóért.   

A kört a szokásos útvonalamom, a szálloda mellett induló zöld jelzésen kezdtem, és 1 km után az Ördögmalom étteremmel szemközt található Z+, majd Z- jelzett útvonalon tértem rá az ösvényre. A bejáratnál figyelmeztető táblát látsz, hogy csak nehéz útvonal következik. Szerintem bárki picit tapasztaltabb túrázó be tudja ezt járni, mondjuk kisgyerekkel erre inkább ne menjünk. Terepfutóként is nagyon szeretem ezt a kört, mert viszonylag kevés szintemelkedéssel, végig futható ösvényeken vezet az út.

A Jenő kunyhóig gyönyörű ösvényeken át vezet az útvonal, és most télen néhol a fák közül egészen a Fellegvárig el lehet látni.  A kunyhótól egyenesen visz tovább a Z- jelzés, hatalmas fák között, völgyek felett vezet az út a híres kilátópontig, ahonnan egyedülálló panorámában gyönyörködhetsz! Azt jó ha betervezed a menetidőbe is, hogy innen tényleg nehéz továbbindulni! A jelzés egészen a Pilszszentlászlói elágazásig vezet, innen balra kell továbbindulni a faluba vezető úton. A Béke utcán éred el a faluközpontot, ahonnan megannyi egyéb útvonal is vezet tovább a Visegrádi hegységbe, de te a P- jelzést válaszd, ez vezet vissza a völgyön keresztül a szállodába! A Honvéd utcát kell megkeresned. Az Apátkúti-völgybe a falu végén az erdőbe vezető úton keresztül jutsz, ahol egy fahídon át folytasd az utat. Nemsokára eléred a patakot, ami mellett vezet végig ez a gyönyörű útvonal. Az út több alkalommal is keresztezi a patakot, ezért mindig elhatározom, hogy egyszer megszámolom, hogy Visegrádig hányszor kell átkelni a patakon, de  annyira elvarázsol az út szépsége, hogy erről mindig megfeledkezem. Kíváncsian várom tőletek a megfejtést. 😀 

A völgy végén a Kaán forrásnál mindenképpen tarts egy megállót, és frissítsd fel magad a forrásvízzel. 

Innen még kb. 2 km-t kell sétálnod a szállodáig, és meg is érkeztél. Kellemes kalandozást Neked is ebben a csodavilágban!