fbpx

Prédikálószék kilátó

A Dunakanyar legszebb kilátóhelye: Visegrádról kötelező kiránduló program 

Táv: 16 km Szint: 500 m 

Futva: kb. 2 óra

Túrázva kb. 4 óra

Amikor reggel az időképen megláttam a -5 fokos hideget, sajnos bele kellett látnom, hogy a mai futás még inkább a téli emlékeket fogja idézni. Így nem hagyhattam otthon a mellényt és a kesztyűt sem. A Prédikálószékhez igyekszem többször feljutni, de erre egy picit több időt kell szánni és úgy alakult, hogy egész télen talán egyszer tudtam feljönni, akkor is köd volt. Hagyománnyá vál az évek alatt, hogy Szilveszterkor egy társasággal mindig felfutunk ide a kilátóhoz, és ha szerencsénk van, akkor látunk is valamit a ködön kívül. 🙂  Tudtam, hogy legközelebb biztosra megyek, így inkább megvártam amig szép napsütéses idő lesz. A mai pont ilyen volt: szikrázó napsüés társult a -5 fokos hideghez.

Az utat Pilisszentlászlóról terveztem meg, mert Visegrádról még legalább 10 km jönne erre a távra, így ezt meghagyom inkább nyárra. A legegyszerűbb tehát, ha kocsival felmész Pilisszentlászlóra, és leparkolsz a Kisrigó Vendéglő előtt. Innen indul a P+ jelzés, majd ezt követve, a P3 jelzésen jutsz fel a kilátóhoz. Ez egy nagyon népszerű útvonal, így sok túristával lehet találkozni hétvégente, ha tudsz válassz inkább hétköznapi időpontot. Igazán szerencsésnek éreztem magam ezért, hogy senkivel sem találkoztam ezen a szerda reggeli futáson. Leszámítva a vaddisznó családot, akik szerencsére előbb észrevettek mint én őket, és már csak azt láttam, hogy vagy 8 kismalac fut a mamájuk után az erdőbe. Különleges élmény volt! 

A néhány éve szépen felújított kilátóba is érdemes felmenni és innen is készíteni pár képet, valamint a térképet is feltétlenül nézd meg a környékről!  

A visszafelé vezető útra egy másik útvonalat választottam ami egyenlőre kevésbé forgalmas. A P4-en vezet vissza a Királykúti kunyóhoz, majd egy jelzetlen úton vissza Pilisszentlászlóra. Az út egy részén ellenkező irányban már jártam, így nem volt teljesen ismeretlen, és jobb is volt így lejtmenetben 😀 

Az útvonal végig szépen futható, főleg a visszafelé vezető úton végig a P4-es jelzésen. A Királykúti kunyhó után van egy kb. 300 m-es szakasz, ami a Visegrád-Szentlászló közötti aszfalt utat keresztezi, itt érdemes körültekintően közlekedned. Az út bal oldalán, egy sorompó után jutsz vissza az erdőbe, és ezt az utat kell követned Szentlászlóig vissza a faluba. A falu központban jobbra a K- jelzésen menj vissza a parkolóba. 

A képek Önmagukért beszélnek! Nem kérdés, hogy a szállodából ide mindenképp el kell látogatnod ezért az egyedülálló élményért.