fbpx

Fűvészkert-Muflon ösvény

Reggeli után ébredés közeli Muflon-ösvényen

Táv: 8,7 km Szint: 330 m

Futva: kb. 1-1,5 óra

Túrázva kb. 2-2,5 óra, plusz a Fűvészkertre szánt idő

Nagyon szeretem ezt a kis kört is, mert viszonylag rövid idő alatt nagyon szép panorámában gyönyörködhetünk. Amikor nincs sok időm reggel futni, szívesen megyek erre. Ha szerencsénk van, akár állatkákkal is találkozhatunk reggelente ezen a szép, jelzetlen és egyáltalán nem forgalmas útvonalon.

A szálloda parkolójából indulva a P- jelzésen, 500 méter után elérjük az új pisztrángos tavat, majd az Ördögmalom-vízesést. Innen még egy pár perc és már ott is találjunk magunkat a Bertényi Miklós Fűvészkert bejáratánál.

Itt reggelente még az étterem zárva tart, így belépő jegyet sem szükséges váltani. Ha több időt szeretnél itt eltölteni, és nem csak átfutni a kerten ahogyan én szoktam, az is nagyon megéri, mert gyönyörű sétány vezet a kerten keresztül különleges fák és növények között. A jegy 1000 Ft/fő, amit napközben az étteremben lehet megváltani. 

A kerten keresztülhaladva az emelkedőn már biztosan sikerült felébrendned 😀 Az egyik vadkerítésen keresztül elhagyva a kertet egy ösvényen át a Muflon kunyhóhoz jutsz, ahol rövid frissítés után mehetsz is tovább a Muflon ösvényen. Rövid kitérővel ne hagyd ki a közeli Géza-forrást!  

Egy kis kanyargás után már láthatod is az ösvényen hagyott állatnyomokat, és ha szerencséd van, és csendben vagy, kiváncsiskodó muflonok vagy őzek is előkerülnek. Láttam már itt mindkettőt, és a hegytetőn egyszer vaddisznó családot is. 

Ilyenkor télen nagyon szeretem azt, hogy át lehet látni a fák között, látom a többi útvonalat is, meg a környező hegyek körvonalát. 

Az ösvényen jobbra először a Fellegvárat pillantom meg a szemközti Fekete hegyen, majd tovább a fák között a távolban a Börzsöny vonulatait, majd egyszercsak a Duna kanyarog előttem a távolban a Visegrádi hegység és a Börzsöny ölelésében. Csodálatos látvány! Ki ne hagyd a fotózást! 

A kedvencem mégis az ösvény végén található vadetető, ami mögül ilyenkor reggel mindig a szemembe süt a nap, imádom! Mi lehet ennél jobb napkezdet?

Innen már csak ereszkedni kell, egészen le a völgybe az Apátkúti patak mentén, és a Z-jelzésen  visszajutunk a szállodába. Ez innen kb. még 3 km.

Az elágazástól érdemes még kitérni egy rövid frissítésre a közeli Kaán forrásnál, a Pisztrángos tavaknál vagy a Thelgáty réten akár piknikezhetsz egyet visszafelé, ami persze télen időjárás függő.